För att ge dig bättre service använder vi cookies. Genom att fortsätta på sidan godkänner du vår användning av cookies.

Om Watt & Veke

På Watt & Veke är hemmet vår scen, soffan en amfiteater och belysningen ett skådespel. Med ljus och lykta letar vi alltid efter det senaste bland trender, design och inredning inom belysning: alltid för att göra vardagen lite ljusare, alltid för att göra vardagen ännu mer behaglig. Vi har lång kunskap om autentisk belysning – vi vet helt enkelt vad som skiljer en vackert belyst miljö från en annan.

Watt&Veke grundades 1998 av Monika Lindström. Monikas ambition var att skapa nya, stämningsfulla miljöer med hjälp av ljus som ger mer än bara belysning. I samma ambition arbetar vi idag med den kreativa mixen av inspiration, innovation, teknik och tillverkning med hemmet, och framför allt, din upplevelse i centrum.

Watt & Vekes inköpsprocess

Precis som du, bär alla våra produkter på en egen identitet. Kanske är det därför som våra lampor inte ser ut som andras. För oss är design lika viktigt som ljuskvalitet och det är i samspelet som magin uppstår. Mer än bara några nya watt är våra produkter lika mycket inredning som ljuskälla – de är ting som säger något om dig.

Tillsammans med trender och strömningar reser vi världen runt för att hämta hem vår inspiration för att omvandla lysande idéer till strålande design. När vi skapar våra lampor vill vi att varje glödlampa ska få dig att längta hem när mörkret är som tätast. Vi vill att ditt hems karaktär, varje liten dunkel vrå, ska få nytt liv genom nytt ljus. Våra unikt utformade och kvalitativa produkter är helt enkelt något annat utöver den vanliga lampan. En lampa från oss är en lampa som stannar kvar när du möblerar om – det är en lampa som fortsätter att ge spänning, personlighet, upplevelser, inspiration och självklart ljus!

Om Watt & Veke

Möt Åsa Schüllerqvist

Det är lätt att tänka fel när man gör lampskärmar. Man tar gärna ett vackert tyg och sätter det på en form som känns rätt. Kanske ett annat snyggt tyg som foder? Sedan håller man upp resultatet, vrider och vänder på det och känner sig så himla nöjd. Slutligen sätter man på lampan på lampfoten och: tänder. Men vad händer sen?

Inte riktigt som man tänkt sig
Rätt snabbt upptäcker man att tyget släpper igenom ljuset på ett sätt som inte alls känns så smickrande. Mönstret och lystern dör helt, eller får en helt annan kulör när tygets infärgning blandas med ljuskällans varma sken. Men det finns andra lösningar, och de är ofta tjusningarna med att designa lampor.

Extra tyglager reglerar ljusstyrkan
En lösning är att sätta dit ett ytterligare tyglager, alltså ett lager som reglerar genomskinligheten. Men se upp! Blockeras ljuset alltför mycket så reduceras ljusstyrkan och kan ge nya oönskade resultat beroende på vad du vill skapa.

Tidlös klassiker
Sammet i dova kulörer är en favorit. Tänk röda teaterridåer, förrförra seklets rökrum – eller varför inte sjuttiotalets lite knasigare varianter. Icke desto mindre känns sammet helt rätt inför hösten 2017 och vintern 2018.

Min egna vision var tydlig: mustiga cylinderskärmar av skimrande sammet, fodrade med ett blankt, lätt rynkat tyg och därtill: ett mellantyg som helt blockerade ljuset. Varför? För att jag inte ville att sammeten skulle blekas av ljuset, för att de i stället skulle glöda och blänka inifrån, medan ljuset kastades uppåt mot taket och nedåt mot golvet och bordet.

Tyget blev en bomullssammet av högsta kvalitet. Färgsättningen tog ett tag att få till, men vi landade i en ganska klassisk mörkröd, en sjuttiotals-inspirerad orange, en dovt grön och en mörkt blågrå. Tillsammans blev tygen så snygga ihop samtidigt som de blev lätta att använda i många olika miljöer. Dessutom är dessa juveler handgjorda av skickliga lampmakare, för den där genuina känslan. Hoppas du gillar dem lika mycket som vi gör!

Åsa Schüllerqvist

Utvalda favoriter

Det vi siktar på är ett vattentätt samarbete mellan produktutveckling och sälj
Anna Pehrson, VD

Möt Anna & Erika

Radarparet som tar över

Anna Pehrson och Erika Cederberg är inte bara Watt&Vekes inköps- och försäljningschefer: de är också gamla vänner. Anna och Erika har jobbat tillsammans i många år, och lärde känna varandra när Erika arbetade på Hermelin Handels, ett kaffemaskinsföretag. Anna jobbade som kategorichef på Pressbyrån och 7-Eleven och var kund till Erika.

– Vi kände direkt att vi samarbetade väldigt bra. Det enda som saknades var att få jobba i samma organisation, berättar Erika

Vattentätt samarbete mellan produktutveckling och sälj är målet

Som försäljningschef ansvarar Erika för kontakten med återförsäljare och all marknadsföring. Annas uppgift är att ta fram ett spännande sortiment samt ansvara för omvärldsbevakning och trendspaning. Deras vision är glasklar: att vässa Watt&Vekes varumärke och skapa en ännu bättre produkt för både återförsäljare och slutkonsument.

– Att få kliva på ett sådant framgångståg som Watt&Veke är en unik möjlighet. Det vi siktar på nu är att skapa ett vattentätt samarbete mellan inköp, produktutveckling och sälj. Snabbare, enklare och snyggare är ledorden, säger Anna.

– Sedan ska vi flytta fram våra positioner när det gäller att hjälpa våra kunder att sälja mer. Det är något vi kommer att jobba hårt med framöver och som verkligen kommer att märkas, tillägger Erika.


Om varandra säger de inte så mycket alls, men de utstrålar en härlig positiv energi när de är tillsammans.

- Vi kompletterar varandra perfekt, som Yin och Yang! Att få vara ett team på Watt & Veke är som att hitta hem, säger Anna. Vi är helt enkelt två kvinnor som får saker att hända, säger Erika och ler. Om varandra säger de inte så mycket mer, men de utstrålar en härligt positiv energi när de är tillsammans!

Anna Pehrson (sortiment- och inköpsansvarig) +46(0)73 310 94 95
Erika Cederberg (sälj och marknad) +46 (0)76 102 25 10

Anna & Erika

Utvalda favoriter

Design by Hanna Wessman

Hanna Wessman with Watt & Veke. Inredningsdesigner Hanna Wessman tog sig an samarbetet med Watt & Veke med stor glädje. Hanna har tidigare arbetat med formgivning av både möbler och inredningsdetaljer och också känd från TV4´s Äntligen hemma. - Belysningen är oerhört viktig för helhetsupplevelsen och för funktionen i ett hem, tycker Hanna.

För en inredare är en vacker armatur ett fantastiskt verktyg. Det är när ljus samspelar med material och rum som magi uppstår, berättar Hanna.

Serien SPOON – innehållande SPOON CEILING PENDANT, SPOON TABLE LAMP och SPOON FLOOR LAMP – ger med sin mattsvarta metall och mässingsdetaljer en elegant retro känsla och skapar en spännande i rummet. Hanna är speciellt förtjust i 30-40-tals design och hennes lampkollekton speglar mycket av hennes egen stil och smak. SPOON CEILING PENDANT är en ”eye catcher” som ger rummet en lekfull karaktär med sina tre ljuskällor. SPOON TABLE och FLOOR är eleganta och ljuset från de riktbara skärmarna faller vackert på möbler och golvytor.

Serien BOX innehåller två olika modeller – BOX CEILING SPOT ger väggarna liv med sitt riktade ljus och BOX FLOOR SPOT lyfter istället mörka hörn, likt på ett konstgalleri. Tillsammans skapar de en harmonisk rymd och med sina strama linjer ger de ditt hem ett elegant intryck. Serierna SPOON och BOX har dimmer så du enkelt kan skapa olika stämningar i rummet. Allt från funktionell läsbelysning till ett mer dämpat ljus under den stämningsfulla middagen.

Kollektionen med Hanna Wessman hittar ni inom kort under hösten hos utvalda återförsäljare.

 

Utvalda favoriter

Design by AlménGest

Sedan 1991 har Tony Almén och Peter Gest från Almengest Design sökt och funnit innovativa lösningar inom produkt- och inredningsdesign. Designduon har vunnit uppmärksamhet på hemmaplan såväl som internationellt, alltid med samma drivkraft: att skapa harmoniska band mellan människa och rum.

AlménGest Design har en stor bredd i sitt skapande. Med uppdrag från IKEA och Waynes Coffee till de anrika möbeltillverkarna Svenskt Tenn och Karl Andersson & Söner kan meritlistan göras lång, och fortsätter att växa.

Como-lampan

Förutom att designa estetiskt tilltalande och tidlösa lampor jobbar vi för att ge ljus åt små men besvärliga problem – och hitta lösningar.
Vår hallampa Como har en fot utformad som en uppsamlingsplats för alla sorters småting: nycklar, växelmynt, kvitton och annat som har fyllt dina fickor under dagen. För visst är det skönt att efter en lång dag lägga ifrån sig allt. Och visst är det svårt att hitta allt när det är utspritt i hemmets alla olika vrår.

Como fungerar lika fint som sänglampa som hallampa. Och när den inte används som uppsamlingsplats är det ändå lätt att tilltalas av dess tidlösa stil, vilken lampskärm och vilket uttryck du än väljer.

Utvalda favoriter

Vi kommer att arbeta ännu hårdare för att inspirera och hjälpa våra kunder
Erika Cederberg, VD

Design by Anna Hörling

Design av Anna Hörling
Ända sedan min utbildning i industridesign på Konstfack, med examen 1993, har jag fascinerats av ljusets starka dragningskraft. Bland det roligaste jag vet är att arbeta med den fysiska skulpturala formen som belysningsarmatur har – och samtidigt upplevelsen av den större ljusform som uppstår då armaturen tänds.

Plafond Anna – ritad 2010
De plafonder som fanns i handeln innan Anna ritades var främst raka cylindrar klädda i gles och sträv linneväv med omoderna och alldagliga uttryck. Idén bakom Anna var därför att skapa en modern och diskret armatur anpassad till rum med låga takhöjder, som ofta finns i nyproducerade lägenheter. Utöver upplevelsen av ett behagligt upplyst rum är armaturen tänkt att sticka ut, om än litet – som en diskret blomma i taket.

Under arbetet med Anna lade jag stor vikt vid designen av kurvan på metallstagen för att få fram en spänstig form. Jag laborerade med olika storlekar på mittenhålet, dels för att få rum med det rynkade tyget och samtidigt dölja konstruktionen. Tanken med det rynkade siden- och syntettyget var att armaturen skulle passa hemmets alla olika platser, vardagsrum såväl som sovrum.

Plafonden Anna hittar du även på andra platser än i hemmet, bland annat på Classic Café på Gröna Lund i Stockholm.

Plafond Ingrid – ritad 2012
Ingrid är en uppföljare till Anna designad på uppdrag av Watt & Veke. Modellen skulle bygga vidare på samma idé och konstruktion som Annas metallstomme. För att ge formen mer spänst med en ännu modernare armatur valde jag att arbeta med fler metallstag och en vidare cirkel i botten.

Valet av textil var viktigt eftersom designen krävde ett tillräckligt täckande tyg för att dölja konstruktionen under taket utan att missfärga ljuset. Jag valde en typ av trikå som kan spännas och samtidigt framhäva metallstommen ännu tydligare. En annan designutmaning var att sträcka ut tyget för ge skärmen den släta ytan undertill. Lösningen blev den inre ringen som håller tyget på plats.

Utvalda favoriter

Start > Vår filosofi
Annonser
0 Produkter
Totalt 0 SEK
Priser inkl. moms